ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (18-24.10)

Тази седмица ще се възползваме от топлите есенни дни с фестивали на открито, документални спектакли и танцови представления

18 октомври

A Simple Space (Gravity & Other Myths): ONE DANCE WEEK 2019

Съвременният цирк, при това от далечна Австралия, дебютира на българска сцена. A SIMPLE SPACE е екстремен спектакъл на Gravity & Other Myths, в който 7 акробати ще летят над главите ни. Дръжте се, защото всичко е наистина.

Без предпазни манежи.
Без обезопасителни въжета.
Без помощни технологии.

Сцената е оголена арена за извънземна акробатика и стартова площадка за главозамайващи излитания на артисти, които смятат гравитацията за мит. В това сурово, но изпипано до последния детайл представление, публиката ще усеща тръпката на риска и всеки електрически импулс в телата на артистите.

Те нямат да оставят нищо скрито зад кулисите. Те ще разкажат лични истории. Те са готови без притеснение да полетят отвъд възможностите на телата си и законите на физиката.

Без декори и театрални илюзии. Без светлинни и звукови ефекти. Без грим и костюми. Без трикове. Дежурната театрална илюзия, която лъже сетивата, липсва. Вместо това – гладиатори със силата на зверове и ловкостта на котки, съпровождани единствено от перкусии на живо.

18 октомври, 20 часа; 19 октомври, 11 часа
Дом а културата „Борис Христов“

2001: Космическа одисея

Безпрецедентна възможност ни предоставя CineLibri в Пловдив – прожекция на един от най-великите филми, правени някога! Духът на Стенли Кубрик отново ще присъства в Lucky Дом на киното.

Космическа експедиция до Луната открива на нея странен предмет, наречен „Монолитът“, който при срещата с експедицията внезапно излъчва силен сигнал към звездите. Оказва се, че той е оставен много отдавна там от древна космическа свръхцивилизация, за да извести, когато новата космическа цивилизация бъде родена и направи първата си крачка извън планетата си. Филмът е характерен със своя научен реализъм, въвеждането на нови специални ефекти и използването на двусмислена, провокативна картина и звук вместо обичайните кинопохвати.

„2001: Космическа одисея” е импозантният опус магнум на Стенли Кубрик, един от най-влиятелните филми в жанра и в историята на киното въобще. Преди 50 години той се е възпремал като творба с експериментална естетика, която е твърде авангардна за времето си. Сценарият засяга теми, свързани с човешката еволюция и технология, изкуствения интелект и извънземния живот.

Lucky Дом на киното
18:30 часа
Билети

100% Пловдив

Този необичаен документален спектакъл „влиза“ в местната общност и избира 100 нейни представители. Процесът на подбор може да се оприличи на верижна реакция – само първият участник, който познава добре града и е съгласен да стартира този амбициозен проект, е избран от „Римини Протокол“ и Студио за документален театър „VOX POPULI“. Той има 24 часа, за да препоръча друг, който има 24 часа, за да намери следващия и така до последния участник. Всички те отговарят на определени статистически критерии – пол, възраст, квартал, социално положение, семеен статус, политически пристрастия, и представляват своеобразен огледален образ на общността.

Във финалното представление участниците се обединяват на сцената – хор, който никога не е репетирал преди, море от гласове, разположено на 100 квадратни метра сцена.
Тези 100 граждани създават жив, дишащ портрет на града: отчасти театър, отчасти реалност, но на 100% Пловдив.

18, 19, 20 октомври
19 часа
Драматичен театър – Пловдив

19 октомври

Голямото момче в малкото барче

Тази събота Barber&Cat ще открие сезона на зимните празненства заедно с този, с когото откриха бара преди две години. Ако страдате за коктейлите на Mash Mitak, ще можете да им се насладите отново! Направете си резервация, както знаете, Barber&Cat е бутиково пространство.

Barber&Cat
21 часа

Една вечер с Khаnъ и ФОН в Пловдив

Black Nebula Events представя:
Една вечер с Khanъ и ФОН – Фондация Обещаното Нищо в Пловдив!

Пост култура
20 часа
Вход: 10 лв.

Electric Orpheus I October Edition 2019

Дванадесетото издание на Electric Orpheus ще се проведе в градска среда, в исторически първия официален парк на Пловдив, Дондуковата градина. Музикалната програма ще започне с DJ сет от TApWATER & Friends. СЛед тях на сцената ще се качат хърватското трио ŽEN, а вечерта ще завърши с музикалната селекция на Zdravo Zac Kuzmanov from XRaydio.

Организаторите са предвидили още работилници за деца, свободна читалня в парка и презентация и акция на тема как да направим по-чисто събитие.

За подобаващо настроение, бира и коктейли ще се погрижат от Hills Beer и Tatratea Bulgaria.

Повече за ŽEN. Изцяло дамска формация, ŽEN са сформирани през 2009 година в Загреб, имат три студийни албума и безброй концерти и турнета в Европа. Групата използва масивни синт линии и подложки, смесени на живо с китара, барабани и бас. Добавете отгоре полифонични вокали и се пригответе за пътешествие.

Романтика, синт-електро, меланхолия, пост-рок, ударен пост-пънк и мат-рок в неравноделни размери… Напълно в есенните багри на събитието. Концертните изпълнения на ŽEN са придружени с конкретна визуална среда и прожекция на живо от скрития, реално четвърти член на групата.

Дондуковата градина
16 часа
Вход свободен

Терминал

Пейзаж, предаден чрез портрети. Изгубеният остров на Пловдив, Адата, почти не се вижда на снимките – така, както не се забелязва в града. Съотношението природа-култура се е обърнало; природата е станала петънце на картата, сляпо петно. Мястото, където някога са се събирали семейства за неделен пикник, сега е запуснато, обградено от града, пресечено от автомобилния мост, загубило е цветущия оптимизъм на думата „остров” като синоним на оазис, на спасителна твърдина. В друго настояще Адата би била остров, където природата започва да пренаписва историята за Робинзон, започва отначало.

Адата, адът. За да стигнеш дотук, трябва да слизаш, да се спускаш надолу. В нашето си настояще островът крие лек, но настойчив постапокалиптичен привкус. Завзетите отново от природата територии не се превръщат автоматично в девствен лес. Изпод буйната зеленина би могъл да настъпиш зарязано шише с някакъв препарат или кост от животно. Под моста си беззащитен към политналото отгоре. И макар около теб да клокочи живот, не се чувстваш умиротворен, нито върнат към предчовешката градина на началата; чувстваш страх. И вина.

Изложбата „Терминал” избира да покаже острова през въздействието му върху няколко човешки лица. Ние не можем да знаем какъв е той сам по себе си; разполагаме само със сянката, която хвърля върху нас. Според някои психоаналитични школи „сянка” се нарича онази страна от собственото ни съзнание, която вечно остава невидима, но и вечна във властта си над нас. Сляпото петно, болното място. Как ни се отразява един свят, в който природата е немощен, без време победен родител? Очакваме ли възмездие – или някак си се надяваме то да ни сполети?

Адата, адът, е пиеса за една райска градина, която никога няма да бъде същата. Защото в нея сме били ние.

19 октомври – 03 ноември
СКЛАД
Откриване: 19 октомври, 19 часа

Beer & Vinyl w/ Fukko

Wunderbaer ни покани на първото за сезона “Beer & Vinyl” парти. В събота зад пулта застава талантливият Fukko, който ще ни разтанцува с модерния си прочит на disco и boogie звученето.

Wunderbaer
17 часа
Вход свободен

Фокус Полша: Втора природа & Добре дошли

На 19 октомври в Пловдив гостуват спектаклите ВТОРА ПРИРОДА на Агата Синиарска и Каролина Гживнович и ДОБРЕ ДОШЛИ на независимия артист Аурора Лубос. Съвременни танцови продукции, докосващи важни за съвремието ни теми – колективното човешко безразличие към унищожаването на природата, последиците от Холокоста и мъчителната реалност на имигрантската криза.

По време на закриващия уикенд на фестивала ще си зададем няколко въпроса с изключителна тежест. Самоунищожителна ли е човешката природа? Безразлични ли сме към съдбата на другия? Или към тази на природата? Как да се борим с общочовешкото примирение, неведение и липса на съпричастност?

ВТОРА ПРИРОДА – Агата Синиарска и Каролина Гживнович
17 часа
СКЛАД

ДОБРЕ ДОШЛИ – Аурора Лубос
20 часа
Дом на културата „Борис Христов“

Swing in Space Party

Тази събота излитаме в космоса на междугалактическо суинг приключение!

Ще открием непознати кътчета на танцувалната си вселена на просторния дансинг в Bee Bop Café, а на бара ще можем да се заредим с извънземно добри напитки. Зад пулта ще е главен астронавт Богдан Ковачев, който ще ни вдъхновява с най-добрите суинг джаз песни в цялата галактика.

Елате заедно да превземем нови и необятни суинг светове!

Bee Bop Café
21:30 часа
Вход: 5 лв.

Всички събития вижте в Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина